Ei-tje


I-spelletjes

Kan jij de weg vinden en de geschoten eieren en andere valkuilen ontwijken in ons eidoolhof?
Probeer het hier en zet de snelste tijd neer!

Hoe goed is jouw geheugen? Ben je goed in zoeken en kan je snel eieren bij elkaar vinden?
Speel dan hier het eimemory!

Pimp je ei

Vind je zo’n wit ei maar saai? Wist je dat je je ei ook kunt pimpen met een kleurtje of een hip patroontje? Zo kun je eieren kleuren door ze in gekleurd water te koken. Gebruik bijvoorbeeld bosbessen voor een blauwe kleur, wortel voor oranje en bieten voor een licht rode kleur. Breng het water met de kleur en wat azijn aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken.

Meer variatie bij het eikleuren krijg je als je de schil voor het kleuren met kaarsvet bedruppeld. Laat het ei drogen en haal het kaarsvet eraf. Als het goed is, heb je nu een ei met stippen! Dit kun je ook doen met was of een lintje dat je rondom het ei wikkelt en er na het verven weer afhaalt. Zo kan je je eigen patroon maken!

Maar je kan je ei ook pimpen door ze te beschilderen met speciale eierverf of nagellak of door erop te tekenen met krijtjes, potlood of stift. Je ei beplakken met allerlei versiersels kan natuurlijk ook. Gebruik bijvoorbeeld glittertjes, stukjes stof en papier of gedroogde kleine bloemetjes.

Wil je meer weten over eieren voor een spreekbeurt of wil je meer spelletjes doen? Vraag dan eens informatie op bij de landelijke stichting voor de legpluimveesector, Blij met een Ei.

Ei-kleurplaat

Wil je gewoon lekker kleuren met eieren?

 

Ei-spelletjes

Met eieren kun je zoveel leuke spelletjes doen. Zo kan je een eigevecht voorstellen als je met zijn allen aan het ontbijt zit. Je daagt iemand uit en probeert het hardgekookte ei van de ander kapot te tikken. Als er een barst of scheur in je ei komt, ben je af en verlies je. Als je ei nog heel is, mag je tegen de volgende. Net zolang tot iedereen geweest is en er nog maar één ei heel is!

Maar het is ook heel leuk om een eierrace met je vriendjes te houden. Doe een gekookt ei op een lepel en loop er zo hard mee als je kan, zonder het ei te verliezen. Wie het snelst aan de overkant is, wint. Om het nog wat moeilijker te maken, kun je ook wat hindernissen maken of een estafette houden. Dan moet je de lepel met het ei na je beurt overgeven aan de volgende.

Ook het kegelen met hardgekookte eieren is altijd erg leuk om te doen. Zet negen gekleurde eieren (hoe je dat doet, lees je verderop) rechtop, in het gras of het zand. Met een wit ei als bal, probeer je de gekleurde kegeleieren om te gooien. Wie de meeste omgooit, heeft gewonnen. Maar het is moeilijker dan je denkt, want een ei is niet rond……en rolt dus alle kanten op.