Ei-Gezond
Waaruit bestaat een ei?
- kalkschaal
- schaalhuid
- schaalheid
- chalaza
- buitenste eiwit
- middelste eiwit
- dooiervlies
- eidooier
- kiemvlek
- donkergeel eidooier
- lichtgeel eidooier
- binnenste eiwit
- chalaza
- luchtkamer
- cuticula
Bron: Wikipedia
Voedingswaardewijzer
Voedingswaarde van een ei van 60 gram:
Energie | 343 Kj/82kcal | Fosfor | 140 milligram |
Eiwit | 7,4 gram | IJzer | 1,4 milligram |
Vetten | 5,5 gram | Vitamine A | 0,12 milligram |
Natrium | 92 milligram | Vitamine B1 | 0,1 milligram |
Kalium | 88 milligram | Vitamine B2 | 0,2 milligram |
Calcium | 35 milligram | Vitamine B6 | 0,1 milligram |
Bron: NEVO tabel 2011
Wilt u weten wat de eieren van Guliker & Roodbol aan voedingsstoffen bevatten?
Bekijk de voedingswaardewijzers bij onze eieren
Voedzaam
Een ei staat bol van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam. Van alle voedingsmiddelen bevatten eieren eiwitten met de hoogste biologische waarde, namelijk 96. Dit wil zeggen dat die eiwitten nauw overeenkomen met ons lichaamseiwit.
Een ei bevat vooral belangrijke enkelvoudig onverzadigde vetzuren en maar weinig verzadigde vetzuren. Ook komen er meervoudig onverzadigde vetzuren voor in eieren.
Een ei levert belangrijke vitamines en mineralen.
Bron: Stichting Blij met een Ei
Wilt u meer weten over eieren in het algemeen? Informeer dan bij de landelijke stichting voor de legpluimveesector, Blij met een Ei.
Vitaminen en mineralen
Een ei zit barstensvol vitamines en kleine hoeveelheden aan mineralen. Zo zorgt één ei al voor 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A en mineralen als ijzer, natrium, kalium, calcium, fosfor en selenium.
Vitaminen % van de ADHVitaminen % van de ADH
Vitamine A | 25 % | Vitamine B5 = Pantotheenzuur | 10 % |
Vitamine D | 20 % | Vitamine B8 = Biotine | 10 % |
Vitamine E | 15 % | Vitamine B11 = Foliumzuur | 10 % |
Vitamine K | 45 % | Vitamine B12 | 55 % |
Vitamine B2 = Riboflavine | 10 % |
Bron: Consumentenbond juni 2002