Ei-Gezond


Waaruit bestaat een ei?

  1. kalkschaal
  2. schaalhuid
  3. schaalheid
  4. chalaza
  5. buitenste eiwit
  6. middelste eiwit
  7. dooiervlies
  8. eidooier
  9. kiemvlek
  10. donkergeel eidooier
  11. lichtgeel eidooier
  12. binnenste eiwit
  13. chalaza
  14. luchtkamer
  15. cuticula

Bron: Wikipedia

Voedingswaardewijzer

Voedingswaarde van een ei van 60 gram:

Energie 343 Kj/82kcal Fosfor 140 milligram
Eiwit 7,4 gram IJzer 1,4 milligram
Vetten 5,5 gram Vitamine A 0,12 milligram
Natrium 92 milligram Vitamine B1 0,1 milligram
Kalium 88 milligram Vitamine B2 0,2 milligram
Calcium 35 milligram Vitamine B6 0,1 milligram

Bron: NEVO tabel 2011

Wilt u weten wat de eieren van Guliker & Roodbol aan voedingsstoffen bevatten?
Bekijk de voedingswaardewijzers bij onze eieren

Voedzaam

Een ei staat bol van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam. Van alle voedingsmiddelen bevatten eieren eiwitten met de hoogste biologische waarde, namelijk 96. Dit wil zeggen dat die eiwitten nauw overeenkomen met ons lichaamseiwit.

Een ei bevat vooral belangrijke enkelvoudig onverzadigde vetzuren en maar weinig verzadigde vetzuren. Ook komen er meervoudig onverzadigde vetzuren voor in eieren.
Een ei levert belangrijke vitamines en mineralen.

Bron: Stichting Blij met een Ei

Wilt u meer weten over eieren in het algemeen? Informeer dan bij de landelijke stichting voor de legpluimveesector, Blij met een Ei.

Vitaminen en mineralen

Een ei zit barstensvol vitamines en kleine hoeveelheden aan mineralen. Zo zorgt één ei al voor 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A en mineralen als ijzer, natrium, kalium, calcium, fosfor en selenium.

Vitaminen % van de ADHVitaminen % van de ADH

Vitamine A 25 % Vitamine B5 = Pantotheenzuur 10 %
Vitamine D 20 % Vitamine B8 = Biotine 10 %
Vitamine E 15 % Vitamine B11 = Foliumzuur 10 %
Vitamine K 45 % Vitamine B12 55 %
Vitamine B2 = Riboflavine 10 %

Bron: Consumentenbond juni 2002